Wat wil ik later worden?

Nadat ik aan mijzelf had toegegeven dat mijn baan als Functioneel beheerder binnen de gezondheidszorg mij niet meer past en het tijd wordt deze baan achter mij te laten rees onmiddellijk de vraag ‘Maar wat dan wel? Wat wil ik later worden?’

In eerste instantie zocht ik die nieuwe uitdaging binnen de zorg. Ten tijde van het kiezen van mijn eindexamenvakken was ik onder andere voor Scheikunde en Biologie gegaan omdat ik laborant wilde worden. Tijdens het eerste practicum kreeg ik een jeukende uitslag op mijn onderarmen. Bij het tweede, derde etc. practicum ook. ‘Een allergische reactie voor iets in het Scheikunde lokaal,’ constateerde de huisarts. Wat dat iets was kon hij niet zeggen. Zijn advies was: ‘Zoek een andere beroepsrichting want laborant lijkt mij niet handig.’ Ik zocht en vond en ging naar de Bibliotheek Academie.

Na jaren in meer of mindere mate als bibliothecaris gewerkt te hebben maakte ik de overstap naar de zorg waar ik eerst binnen HR en later als ICT-er mijn handjes liet wapperen. De ‘echte’ zorg bleef, mede door het onderdeel Medische Basiskennis van de opleiding tot Natuurgeneeskundig Specialist (SORAG, 2011-2015), trekken en dan met name de functie functie-analist. Voor deze functie heb je geen speciale zorgachtergrond nodig om op de opleiding toegelaten te worden. Wat je wel nodig hebt is een baan binnen het werkveld en affiniteit met mensen, de zorg en ICT/techniek. Dat heb ik dus ging ik op zoek naar een opleidingsplek. Tweemaal zag ik een vacature voorbij komen, solliciteerde en werd ik afgewezen. Beide keren was de teleurstelling niet groot. Alleen het gevoel  ‘Ik wil wat anders’ groeide, werd ‘Het wordt tijd voor iets anders’ en eindigde met ‘Je moet nu iets doen want je moet nog twaalf jaar werken en laat het dan alsjeblieft werk zijn waar je blij van wordt.’  De hoogste tijd om de vragen ‘Wat wil jij later worden? Waar word jij blij van?’ te stellen.

Het antwoord bleek nog niet zo makkelijk. Ten eerste vind ik best veel dingen leuk en ten tweede is het verrekte lastig 100% eerlijk te zijn wanneer de gedachte ‘Maar er moet wel brood op de plank komen’ er constant tussendoor fietst. Daardoor bleef ik aan opties binnen de zorg denken. Ineens wist ik het. Eureka! Waar was ik de afgelopen acht jaar als ‘op- en af mantelzorger’ voor mijn beide ouders heel blij van geworden? Iemand die mij (en mijn familie) had geholpen met het vinden van een weg in het bospadloze oerwoud dat ouderenzorg is. Twee weken lang zocht ik naar opleidingen en vacatures. Twee weken lang speelde ik met het idee. Toen kwam het besef ‘Dit wil ik niet echt. Dit kan ik niet eens. Welke familie zit te wachten op een begeleider die meejankt, uitflipt naar psychiaters, geriaters, cardiologen en huisartsen?’ Pas toen ik dat besefte kon ik de zorg loslaten en echt voor de vraag gaan zitten.

Het werd een weekendje soul searching en (onder andere met behulp van mijn CV) in mijn geheugen graven. Toen was ik er uit. Vanaf heel jong is het mijn droom om schrijfster te worden. Het sinds 2011 bijna dagelijks bloggen geeft mij energie, net als het spelen met de lay-out van mijn blog. De beroepskeuze ‘analist’ was niet de oorzaak van mijn pakketkeuze  in drie HAVO maar het gevolg van die geen vlees geen vis (Nederlands, Engels, Geschiedenis, Economie, Scheikunde en Biologie) keuze die ik had gemaakt. Ik heb nooit spijt gehad van de switch naar bibliothecaris en heb altijd met veel plezier in de bieb gewerkt. In mijn Philipsjaren vond ik het samenstellen van de diverse maandelijkse informatiebulletins (zowel het zoeken naar geschikte onderwerpen, het schrijven van inhoud en het vormgeven) als het corrigeren van door anderen geschreven vakpublicaties in Nederlands en Engels) meer dan leuk en tot op de dag van vandaag kan ik helemaal gelukkig worden van administratieve processen en een vleugje ICT.  Het was ondertussen zondagmiddag en ik dacht ‘Fijn dat ik dit allemaal weet, maar wat nu?’

Karma greep in. Ik zag een mailtje binnenkomen van een collega die met mij wilde connecten op LinkedIn. Ik accepteerde het verzoek vanuit de mail en zag nog een berichtje van haar binnenkomen. Ik opende LinkedIn om te reageren en zag op mijn tijdlijn het antwoord op mijn vraag voorbij komen in de vorm van een felicitatie (aan een voor mij volkomen onbekende persoon) voor het behalen van een diploma. De opleiding trok mijn aandacht. Online communicatie en Social Media. Ik ging mij in de opleiding verdiepen en wist: dit is het. Ik word, nee, ik ben content manager.  Ik hoef alleen nog maar een baan te vinden.

Om dat te bereiken neem ik over een paar maanden afscheid van mijn huidige werkgever zodat ik al mijn energie kan richten op het volgen van een opleiding en het vinden van dé baan.  Hier, op deze site, is mijn pad te volgen.

 

Een gedachte over “Wat wil ik later worden?

Reacties zijn gesloten.