Solliciteren

Ik stam nog uit de tijd dat het CV het meest belangrijke onderdeel van je schriftelijke sollicitatie was. De bijbehorende brief was niet zo heel belangrijk als je er maar voor zorgde dat de aanhef formeel was, in de eerste of tweede zin duidelijk was om welke vacature het ging en je in de rest geen type of spelfouten maakte. Geachte heer, Middels dit schrijven wil ik mijn interesse in vacature x kenbaar maken, Met vriendelijke groet.

In de loop der jaren werd de brief steeds belangrijker. Werd het zaak in je brief kort en bondig je motivatie om te solliciteren kenbaar te maken en alvast wat van je kernkwaliteiten te benoemen zodat niet je hele CV doorgespit hoefde te worden. Het was wel zaak, zeker bij vacatures waar honderden mensen  op solliciteerden, dat je brief een beetje in het oog sprong. Een brief van dertien in het dozijn maakte de kans dat je CV gelezen werd er niet groter op. Je CV was nog steeds de basis waarop je geselecteerd werd.

Hoewel er tegenwoordig recruiters zijn die niets met het CV hebben omdat dat een lijstje is van in het verleden opgebouwde vaardigheden en competenties terwijl wij in het hier en nu leven, is het CV nog steeds belangrijk. Het mag tegenwoordig alleen wel wat minder uitgebreid en  de nadruk in je CV en in het begeleidend schrijven moet vooral op de verworven competenties en gevolgde opleidingen van de laatste 5 tot maximaal 10 jaar liggen. Je brief moet, meer nog dan in het verleden, in het oog springen en, superbelangrijk, je motivatie om op de vacature te reageren bevatten. Dus aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Maar mag weer niet te lang zijn, geen containerbegrippen (denk aan ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ of ‘klantgericht’) bevatten en zo zijn er nog wat regels. 

Ook je CV moet opgepoetst worden. Een droge opsomming van werkgevers en functies, opleidingen en behaalde resultaten kan, volgens de kenners, tegenwoordig niet meer. Je CV moet creatief ogen en aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Niet te veel witte vlakken hebben. Liefst voorzien van een pasfoto; persoonlijke informatie, interesses (het woord hobby is passé), hoeveel talen je spreekt, kunt lezen of verstaan. Etc etc etc ect.

Verder is het belangrijk dat je een zakelijk e-mailadres hebt. Een emailadres als ikbentochzekerjemoederniet@ziggo.nl*) is dus niet handig. Zorg ook dat je voicemail aanstaat en dat je welkomst tekst als dusdanig herkend wordt. Niets is voor een beller zo vervelend als denken iemand aan de lijn te hebben om, na een eerste vraag gesteld te hebben ineens ‘spreek na de piep uw boodschap in’ te horen. Er zijn nog 100.000 andere dingen waar je aan moet denken wanneer je solliciteert. Maar wanneer je daar allemaal aan moet denken, dan komt er geen CV en geen brief meer uit je toetsenbord.

Waarom ik dit schrijf? Ik heb vandaag weer een sollicitatiebrief de deur uit gedaan. Eentje die niet aan bovenstaande criteria voldoet, al maakt die brief wel heel goed duidelijk wie ik ben en wat ik kan. Denk ik. Hoop ik. Ik heb wel een voornemen: de volgende keer neem ik de tijdens een sollicitatietraining gekregen checklists voor brief en CV eerst door en ga dan pas schrijven ;-).

Oww, en voor hen die mijn telefoonnummer hebben: Mijn voicemail staat weer aan en jullie weten nu ook waarom.

*) Ik weet niet of dit een bestaand adres is. Het is in ieder geval niet van mij!

4 gedachten over “Solliciteren

  1. Goeie tips! Wat je soms voorbij ziet komen…. Man, man, man… Ben benieuwd trouwens. Voor de zekerheid duim ik nog even voor je.

    Like

    • Ja, LinkedIn is ook belangrijk. Er wordt gegoogled bij het leven. Dus pas ook op met wat je allemaal via diverse Social Media met de wereld deelt. Maar daar waar je CV en motivatiebrief op de beoogde functie afgestemd zijn, is het overzicht op LinkedIn wat algemener.

      Like

Reacties zijn gesloten.