De zon ging onder en het scherm werd zwart

Ondanks dat ik een internet en social media junkie ben, heb ik geen last van een smartphone verslaving. Thuis of in de trein mag ik dat ding nog wel eens ter hand nemen, maar zodra er sprake is van real life interactie, kan de telefoon mij gestolen worden. Dan richt ik mijn aandacht op mijn gezelschap en komt de telefoon alleen tevoorschijn met een goede reden. Ik kan zelfs berichtjes en telefoontjes, die ik op dat moment als niet belangrijk categoriseer, negeren.

Lange tijd nam ik mijn telefoon niet mee wanneer ik aan de wandel ging. Om twee redenen tegenwoordig wel. Ten eerste is mijn telefoon ook mijn camera, en ten tweede heb ik vorig jaar, tijdens een avondwandeling, wat last gehad van een opdringerige jongeman. Ik had geen telefoon bij mij, dus kon dat ding ook niet pakken en dreigen om de politie te bellen als-ie niet heul snel op zou zouten. Uiteindelijk heb ik hem af weten te schudden maar sinds die tijd gaat de telefoon altijd mee. Just in case!

Gisterenavond had ik een om en nabij misschien wel misschien niet theeleut afspraak met een vriendin staan. Zij zou een berichtje sturen wanneer het uitkwam. Omdat het best lekker weer was besloot ik een stuk te gaan wandelen. Ik koos mijn route zo dat, mocht zij een berichtje sturen dat het uitkwam, ik binnen een minuut of twintig bij haar kon zijn. Op de Stadsbrug pakte ik mijn telefoon, die de hele middag aan de oplader had gehangen, om een foto van de ondergaande zon te maken. De batterij was voor 40% geladen. Een kilometer verder zag ik de gebrandschilderde ramen van de kerk. Dat vroeg om een foto. Ik pakte mijn telefoon, nam een foto en zag dat de batterij terug was gezakt naar 30%. Vijfhonderd meter verder liep ik even van het pad af, zag een klomp kastanjes liggen, pakte mijn telefoon en drukte op de home-knop. Het scherm bleef zwart. Zeker te koude vingers, dacht ik en blies mijn vingers warm. Het mocht niet helpen. Ik drukte op de uit knop en de telefoon ging aan. Strange!

Het inlogscherm verscheen en ik voerde beide codes in. De batterij indicator sprong van 30% naar 1% en het scherm werd weer zwart. De zon was ondertussen volledig onder gegaan en ik had een dilemma. Was er slechts iets mis met de batterij en kreeg ik mijn telefoon weer aan de praat of had-ie nu definitef de geest gegeven? In het laatste geval had ik geen enkele mogelijkheid om vriendin hiervan op de hoogte te stellen. Ik besloot naar haar huis te lopen. Met een beetje geluk was er iemand thuis aan wie ik kon melden dat ik even niet bereikbaar was.

Ik had geluk. Vriendin was thuis. Toen zij de deur open maakte zei zij, ‘Ik heb je net geappt om te vragen of het donderdag kan.’ ‘Prima,’ was mijn antwoord. ‘Ik kwam alleen even zeggen dat mijn telefoon er even geen zin meer in heeft.’ Ik deed mijn verhaal. ‘iPhone?,’ vroeg zij. Ik knikte van ja. ‘Kom binnen, we hebben opladers genoeg. Kijken of we ‘em aan de praat krijgen.’

Ik had geluk. We kregen hem weer aan de praat. Toen ik een kopje thee later naar huis liep, waren zowel mijn batterij, als die van de telefoon, voldoende opgeladen. En ik weet, dat ik toch wat afhankelijker van dat ding ben, dan mij lief is. Het zij zo!

6 gedachten over “De zon ging onder en het scherm werd zwart

 1. Vandaag geen problemen met je soort van life line?
  Ik twijfel nog of mijn telefoon vandaag dienst gaat doen als camera of dat ik wat zwaarder is ter hand neem. Dat zie je later 😉

  Like

  • Ik ben benieuwd waar je voor gaat..
   Wat de telefoon betreft: na de installatie van iOs 12 gaat-ie weer als een trein. Zelfs de batterij lijkt het langer vol te houden… Maar misschien is de wens de moeder van de gedachten.

   Like

 2. Maar bereikbaar zijn, en mooie foto’s kunnen maken, en een opdringerige man van je af weten te houden, vind ik allemaal goede redenen om je telefoon bij te hebben, dat is toch heel wat anders dan met een scherm voor je neus over straat lopen en de mooie dingen die je tegenkomt niet op de foto zetten, omdat je ze niet ziet, doordat je naar je scherm kijkt!

  Geliked door 1 persoon

  • Maand of drie geleden lag-ie ook al even dwars. Ik heb de opvolger al uitgezocht (beter camera, sneller,meer geheugen maar niet groter dan het huidige exemplaar) maar probeer het moment van aanschaf nog even uit te stellen. Jaartje of zo…

   Like

Reacties zijn gesloten.