UWV: first contact

Om met het Koningslied te spreken: Vandaag is de dag die je wist dat zou komen. Vandaag, voor de tweede keer in mijn leven, heb ik mij officieel ingeschreven als werkzoekende en een uitkering aangevraagd.

De eerste keer betrof het een schoolverlaters uitkering, nu ww. Dat is niet het enige verschil. Toen moest ik mij in persoon bij de sociale dienst melden, nu heb ik alles online geregeld. Toen heb ik, in de 16 maanden tussen van school komen en werk vinden, zeggen en schrijven één week een uitkering ontvangen. De rest van de tijd werkte ik als oproepkracht gemiddeld 50 week. Hoe leuk ik het thuis zijn momenteel nog vind, diep van binnen hoop ik op een gelijksoortig resultaat.

Maar goed, mijn first contact met het UWV is een feit. Hoewel, first contact. De afgelopen zes maanden heb ik met enige regelmaat de website van het UWV bezocht om mij in te lezen voor wat betreft mijn rechten en plichten. Aan het begin van deze maand heb ik de app UWV wegwijzer gedownload en doorgenomen. Zodoende wist ik dat het UWV het liefst heeft, dat je wacht met het aanvragen van een uitkering tot je je laatste salaris ontvangen hebt. Zij hebben dan alle salarisinformatie van je bijna voormalig werkgever ontvangen. Inschrijven als werkzoekende mag wel eerder; om voor mij moverende redenen heb ik daar vanaf gezien, al heb ik wel regelmatig vacatures doorgenomen.

Ik heb van vrienden die in hetzelfde schuitje zitten of gezeten hebben begrepen dat de site van het UWV regelmatig erg traag is, of helemaal niet te benaderen. Daar heb ik vandaag relatief weinig last van gehad.

Het onderdeel Mijn UWV, wat ik heb gebruikt om mijn uitkering aan te vragen, werkte soepel. Net als bij een belastingaangifte was 90% van de informatie al ingevuld en hoefde ik slechts te controleren.

De registratie als werkzoekende via het onderdeel Mijn Werkmap kostte mij iets meer moeite. Vooral omdat ik soms wat lang na moest denken hoe de door mij verrichtte werkzaamheden in een grijs verleden te omschrijven. Langer dan 15 minuten nadenken mag niet wanneer je met je DigiD bent ingelogd, dus… Eigen schuld, dikke bult. Tussen de tweede en derde keer inloggen in zag ik iets staan over onderhoud op 25 oktober, dus dat ik nu niet meer ingelogd kom, snap ik volkomen. Morgen is er weer een dag.

Voor nu weet ik wat mij te doen staat: elke maand via Mijn UWV mijn inkomsten over de voorafgaande maand doorgeven (of controleren) en minimaal 4 sollicitaties per 4 weken versturen en deze registreren in Mijn Werkmap. Aangezien in Mijn Werkmap ook de door het UWV opgelegde taken en trainingen te vinden zijn, wordt aangeraden daar minstens eenmaal per week te kijken. Ik ga het meemaken.

Hoewel ik nog één week in dienst ben bij mijn huidige werkgever, voelt het aanvragen van een ww uitkering als het definitieve einde van wat eens was. Gelukkig voelt het registreren als werkzoekende als de eerste stap van een nieuw begin. Ik ben onderweg!

10 gedachten over “UWV: first contact

 1. Hm. Van de hulp van het UWV zou ik niet te veel verwachten. Volgens mij ben jij niet de doelgroep. Jij kunt het makkelijk zelf! 😉

  Like

  • I know. Maar het UWV denkt daar anders over en ik zal toch echt aan alle wettelijke verplichtingen (zoals sollicitatiequota en zo) moeten voldoen … Ben een braaf meisje..

   Like

 2. En laat ik nou steeds gedacht hebben (door niet alles gelezen te hebben bij je denk ik) dat je ontslag genomen had. Vond ik al zo gedurfd en ik had het idee dat je erin geloofde dat je zo weer werk zou hebben in de richting die je op wilt… ook vanwege het schema dat je hebt. Succes en sterkte!

  Like

  • Dat ben ik allemaal nog aan het uitzoeken.Er staat een vragenlijst klaar om in te vullen en op basis van wat ik daar invul krijg ik hulp aangeboden. Ik kan in ieder geval sollicitatietraining(en) volgen. Wordt vervolgd.

   Like

Reacties zijn gesloten.