Ziektekostenverzekering: Overgestapt!

Als er een kostenpost is waar ik over het algemeen niet blij van word, is dat de ziektekostenverzekering. Dit jaar mag ik € 1.632 betalen (€ 135,82 per maand). Vanuit het solidariteitsprincipe hoor je mij niet klagen. Er schijnt nu eenmaal een bak geld nodig te zijn om de zorg in Nederland te financieren, en daar wil ik best mijn steentje aan bijdragen. Maar het is een hoop geld. Zeker omdat ik dankzij het eigen risico het beetje medicijnen wat ik slik, en dat ene bloedonderzoek wat echt moet gebeuren, zelf mag betalen.

Toch valt bovenstaand bedrag mee. Het had, zelfs bij dezelfde zorgverzekeraar, hoger uit kunnen pakken. Dankzij een overeenkomst tussen werkgever en zorgverzekeraar had ik recht op een collectiviteitskorting van € 3,00 per maand, en omdat ik alles digitaal regel, krijg ik nog eens € 5,00 per maand extra korting.

Omdat beide kortingen in 2019 komen te vervallen, was ik erg nieuwsgierig naar het nieuwe maandbedrag. Maandag kreeg ik mijn nieuwe polis aangeboden en ik schrok toch wel een beetje. Ik werd geacht € 149,20 per maand te gaan betalen. Da’s best een smak geld meer, zeker wanneer je in inkomen achteruit bent gegaan.

Oriënteren op

Nu ben ik mij al een aantal jaren aan het oriënteren op een overstap. Maar ja, ik vind overstappen eng. Ik weet wat ik aan mijn verzekeraar heb. In de jaren dat ik wat problemen met mijn gezondheid had, hebben zij nooit moeilijk gedaan. Dus ben ik altijd gebleven. Toch had ik al wel een aantal alternatieven in het vizier.

Na het zien van het nieuwe maandbedrag ben ik er maandag eens goed voor gaan zitten. Heb mijn zorgkosten voor 2018 en 2017 eens onder de loep gelegd om te zien wat ik echt nodig heb aan verzekering. Heb de pakketten van een aantal andere aanbieders doorgenomen. Bij vrienden/kennis referenties gevraagd. Een keuze gemaakt. De knoop doorgehakt. Een nieuwe verzekering afgesloten.

De opties

De uiteindelijke keuze ging tussen: CZ, DSW, Interpolis en de HEMA. Interpolis viel af omdat zij maandag de nieuwe bedragen nog niet bekend hadden gemaakt en ik in een loop tussen hun site en die van de rabobank terecht kwam. CZ vind ik gewoon veel en veel te duur voor iemand in redelijk goede gezondheid.

Bleven DSW en HEMA over. Beide in 2019 goedkoper dan wat ik nu voor CZ betaal. Voor basispakket + aanvullende verzekering zou ik bij DSW € 133,75 per maand kwijt zijn. Daarnaast kent DSW een eigen risico van ‘slechts’ € 375,00. Bij de HEMA kwam ik uit op € 130,50 per maand, plus 10% korting op bijna het gehele HEMA assortiment.

Mijn keuze

Het was de referentie van iemand die ik hoog schat, dat ik voor de ziektekostenverzekering van de HEMA ben gegaan.  Bovendien is de HEMA mijn hofleverancier wat make-up, schrijfmateriaal en kleding betreft, dus die 10% korting is mooi meegenomen.

Voor ik het vergeet

Mijn twijfelpunt was de tandartsverzekering. Het uit te keren bedrag is lager dan wat ik nu gewend ben (maar nooit gebruik). Daarom heb ik het prijsverschil tussen beide verzekeringen budgettair gezien niet vrij laten vallen, maar toegevoegd aan het potje Medische kosten – niet vergoed.

Rest mij nog te vragen

Hoe zit het met jouw ziektekostenverzekering? Bekijk jij jaarlijks de verschillende ziektekostenverzekeringen om te zien of er iets te besparen valt, of ben je door omstandigheden gebonden aan je huidige ziektekostenverzekeraar?

 

14 gedachten over “Ziektekostenverzekering: Overgestapt!

 1. Ik moet ook nog even kijken. Ik betaalde € 138 euro per maand bij Ditzo. Ik heb het nieuwe maandbedrag wel gelezen maar ben het weer vergeten (lees: ik heb het geblockt). Ik ben een paar jaar terug een keer overgestapt. Dat scheelde destijds € 20 euro per maand. Best de moeite om even voor te gaan zitten!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit de laatste jaren bij DSW, een zeer sociale verzekeraar die niet aan kortingen doet. Die kortingen worden nl teruggehaald op mensen die daar niet voor in aanmerling komen. Heb heel lang (ook toen ik nog particulier verzekerd was) gebruik gemaakt van maximaal eigen risico. Dat scheelt veel premie. Afgelopen jaar heb ik dat teruggedraaid, omdat ik een jaar eerder een injectie van 1200 euro heb ‘gekregen’ en ik in 1x door mijn maximale eigen risio was. Ik weet van mensen die 2x per jaar die injectie krijgen en dat kan enkele jaren zo voortgaan. Dus doe ik mijn eigen risico naar beneden en toen bleek dat ik niet meer dan 1 injectie hoefde.

  Like

  • Dat had ik vroeger toen ik nog medicijnen kreeg om mijn hooikoorts onder controle te krijgen. Na 1 flesje was het ER op. Ik had 12 van die flesjes nodig.
   ER omhoog gooien durf ik nog niet zo goed. Wellicht als 2019 het derde gezonde jaar op rij blijkt te zijn…

   Like

 3. Ik geef je helemaal gelijk wat betreft het onderzoeken en overstappen. Het wordt steeds gekker. Ik zit bij De Friesland zorgverzekeraar, al vanaf mijn geboorte. Het eigen risico (dat ik alleen al door het gebruik van medicatie voor astma volledig moet betalen) is €385. Ik kan het gelukkig in 10x betalen en het is voor dit aankomende jaar gelijk gebleven. Ik zit vrij hoog verder in de verzekering. Dit komt mede doordat ik vaak last heb van mijn lijf en dan onbeperkt naar de fysiotherapie kan. Volgend jaar moet ik nóg één verzekering omhoog (Optimaal) omdat ik anders de diëtist na 3 behandeluren zelf moet betalen. Optimaal zit rond de €180 per maand. Eigenlijk is het gewoon belachelijk, maar om mijzelf zo weinig mogelijk stress te geven ga ik niet op onderzoek uit. Ik word er alleen maar pissig van en dat lost niets op. Ik heb altijd bewondering voor mensen die zulke dingen wel kunnen.

  Like

  • Er is een tijd dat ik daar de energie ook niet voor had. Gewoon alles het duurste had, zodat mensendieck, vitamines, mineralen, onderzoeken vergoed werden zonder dat ik mij zorgen hoefde te maken.
   Al die zorg heeft haar vruchten afgeworpen waardoor ik nu die energie wel heb.

   Sterkte jij. ❤

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik zit bij CZ via het werk (dus met collectiviteitskorting en alles digitaal). Geen idee wat ik betaal eigenlijk. Ben daar, heel slecht ik weet het, eigenlijk helemaal niet mee bezig.

  Like

 5. Ben toevallig vorig jaar overgestapt. Eerst had ik Zorg en Zekerheid collectief en nadat ik stopte met werken bij Interpolis verzekerd geweest. Sinds een jaar bij Anderzorg. Bevalt prima. Maar ik moet er ook even een keer voor gaan zitten. Wil goed voorbereid zijn want ik vind 9 fysiobehandelingen wel weinig. Hema lijkt me ook niet verkeerd.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben via mijn werk in een collectief verzekerd bij de ONVZ. Mijn nieuwe maandbedrag wordt 142,40 inclusief alle kortingen die je geniet omdat je in dat collectief zit. Ja, veel geld. En dan niet te vergeten dat ik een eigen risico heb van 885 euro, het tweede pakket aanvullend en een preventieve tandartsverzekering. Voor de volledigheid moet ik wel melden dat dit een zg restitutieverzekering is en die is altijd duurder dan de natura-verzekering, waar je geen eigen keus hebt in specialist, ziekenhuis e.d. Ik heb een aantal jaar terug mijn aanvullende verzekeringen drastisch terug gebracht, en de premie die ik ‘overhield’ op een aparte spaarrekening gezet en heb zo nog een eigen spaarpotje voor het geval dát. Maar je bent dat sneller kwijt dan de tijd die je nodig hebt om dat te sparen. Maar ja. Je moet toch wat hè.

  Like

 7. Goed bezig én goede vraag en daar wordt zeker nog naar gekeken! Oudste hier werkt bij een zorgverzekeraar en kietelt mij regelmatig. Anders gezegd: het staat voor deze maand op mijn ‘to do’ lijst, inclusief blogartikel. Hoop ik.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.