De Calvinist versus de Rebel

Dit mens, ik zei de gek dus,  is een vat vol tegenstrijdigheden. Enerzijds wil ik graag weer aan de slag, anderzijds geniet ik de van mijn ongekende vrijheid. Van de mogelijk afspraken te maken zonder dat ik verlof op hoef te nemen.

Om te voorkomen dat ik te zeer van mijn vrijheid ga genieten, heb ik met mijzelf afgesproken niet meer dan twee, langer dan twee uur durend, privé afspraken per week te maken. Dit heeft deels een praktische reden. Zowel het studeren als het zoeken naar werk zijn tijdrovende klusjes. Maar ik heb in deze ook wat last van mijn Calvinistische inslag.

Diep van binnen vond ik mijn sociale kalender voor deze week te vol. Naast twee korte afspraken op de dag van vandaag, stonden er ook nog twee dagvullende afspraken op het programma. Een dag op stap met twee vriendinnen, en een hele dag naar een FNV-congres over loopbaanadvies. Nu is dat laatste niet alleen leuk, maar ook zeer leerzaam. En het is netwerken. Iets waarvan het UWV vindt dat ik dat veel moet doen omdat een netwerkend mens het snelst aan een baan komt.

Toch vond de Calvinist in mij het niet erg toen een van de vriendinnen vroeg of de afspraak een week verzet kon worden. Zonder in mijn agenda te kijken zei ik, prima.

Een uurtje later werkte ik mijn agenda bij en zag dat het volgende week wel een hele drukke week wordt. Drie uitstapjes met vriendinnen, een netwerkbijeenkomst en een schooldag. Het was de Calvinist in mij duidelijk dat er geschrapt moest gaan worden.

Ik had mijn telefoon al in de hand om mijn afspraak van donderdag te verzetten, doen de Rebel in mij wakker werd. ‘Je mag twee privé afspraken per week maken.’ zei de Rebel. ‘Ik ga maandagavond uit eten en naar de film, dat zijn drie, eigenlijk vier, afspraken,’ sprak de Calvinist.  ‘Afspraken in de avonduren tellen niet mee,’ zei de Rebel gedecideerd. ‘Ik vind het wel wat veel allemaal,’ zei de Calvinist met een zuinig mondje.

De Rebel keek peinzend naar de agenda. Bladderde een week terug. ‘Hum, vrijdag een hele netwerkdag, en dinsdag nog één. En dan zaterdag naar school, is dat niet veel van het goede?,  vroeg zij aan niemand in het bijzonder. ‘Best wel’, antwoordde de Calvinist, die nooit haar klep dicht kan houden. ‘Mooi,’ zei de Rebel, pakte een pen en streepte de netwerkbijeenkomst van volgende week dinsdag door.

‘Stuur jij even een mailtje om ons af te melden,’ zei zij tegen de Calvinist. De Calvinist, overruled en met stomheid geslagen, deed wat er van haar gevraagd werd.

Ik mag die Rebel wel. 😉

8 gedachten over “De Calvinist versus de Rebel

Reacties zijn gesloten.