Kerstvakantie

Ik durf het bijna niet te zeggen. Ik ben tenslotte al sinds 26 juli van dit jaar fulltime ‘stay-at-home-mom’ (zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen), al komt er van moederen niet veel meer bij een 24 jarige. Maar dit terzijde.

Ondanks dat ik al even thuis ben, heb ik besloten de rest van het jaar ‘vakantie’ te nemen. Geen vakantie in de zin van ‘ik pak mijn tas en ga de wereld rondreizen’. Ook de vorm ‘ik ga vegeteren op de bank bij de verwarming’ laat ik aan mij voorbij gaan. Daarbij, van sommige dingen, zoals werk zoeken en studeren, kan ik niet eens vakantie nemen. En toch heb ik, voor het eerst in zeven jaar, gevoelsmatig kerstvakantie.

Voor een applicatiebeheerder van een HR softwarepakket is de periode december tot en met half januari druk. Naast de kleine jaarlijkse wijzigingen van bijvoorbeeld het minimumloon die in het pakket opgenomen moeten worden, gaan de meeste grote wijzigingen zoals aftopping van het pensioen, uitbetalen ORT tijdens vakantie of de ‘Uniforme Pensioen Aanlevering’ altijd per 1 januari van start. Op zich geen ramp, behalve dat Den Haag negen van de tien keer de definitieve plannen pas net voor het kerstreces vrijgeeft.

Verder luidt december meestal de jaarverwerking in waardoor er extra controles uitgevoerd dienen te worden, zowel op inrichting van het systeem als invoer van de gegevens. Het is dan wel handig wanneer de applicatie ‘in de lucht’ is, en mocht het systeem uitvallen, er zo snel mogelijk actie ondernomen kan worden richting ICT/leverancier om het probleem te verhelpen.

Aangezien ik de laatste tijd tot de conclusie ben gekomen dat ik niet alleen van schrijven, maar ook van het beheren van zo’n HR softwarepakket heel blij word, en qua functies ook weer in die richting kijk, loop ik een groot risico volgend jaar geen kerstvakantie te kunnen nemen.

Dus doe ik het nu goed. Deze en volgende week zie ik als inhaalslag voor de gemiste vakanties van de afgelopen zeven jaar. De week van kerst en de eerste week van januari zijn dan een soort voorschot op de jaren die nog gaan komen.

Nu zie ik jullie denken, maar als je deze periode niet weggaat, gewoon blijft studeren en werk zoeken, waar bestaat die vakantie dan uit? Heel simpel. Ik spreek eens wat vaker af, maak gebruik van het heerlijke weer om wat meer tijd buiten door te brengen, verlummel mijn tijd wat meer… en voel mij daar dan niet schuldig over. Dat laatste is 100% vakantie.

20 gedachten over “Kerstvakantie

  1. En dàt is het moeilijkste dat er is, vind ik: je er niet schuldig over voelen. Daar liggen nog steeds mijn leerpunten ;-).

    Like

  2. Goed bezig , geniet van de feestdagen en ik wens je alle goeds voor 2019. Wellicht weer een nieuwe uitdaging💋🌹🎄

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.