Stiltecoupé

Ons bent zunnig, dus wacht ik met inchecken totdat het negen uur is. Dan reis ik met veertig procent korting. Daardoor stap ik iets later dan de rest van de reizigers in de trein. Twee meisjes komen, boos kijkend, de dichtstbijzijnde coupé uit. ‘Stil zijn,’ zegt er een met een zuinig mondje. ‘Wat een zuur mens joh,’ zegt de tweede, breeduit lachend. Ik stap de stiltecoupé in. De dame in kwestie neemt mij met een zuur gezicht op. Ik loop door en laat mij aan het einde van de coupé op een bank neervallen.

De stilte is oorverdovend. Het, met zachte stem, gevoerde telefoongesprek achter mij, lijkt door de ruimte te schalen. De partner van de zure dame blijkt net zo zuur. Hij staat op en wijst op het logo. De jongen ziet het niet. Het gesprek is al ten einde, en hij kijkt naar het beeldscherm van zijn telefoon.

Het is druk in de trein, zo net na de spits. Bij de volgende stop krijg ik al een buurvrouw. Na de tweede stop staan de eerste mensen in het halletje. De zure mevrouw roept, in een poging haar stemgeluid voorbij de dichte deur te krijgen, ‘Hier is nog plaats’, en wijst naar twee lege stoelen aan de andere kant van het gangpad. De man schudt van nee en wijst naar iets wat ik niet kan zien. ‘Die bagage kan hier staan,’ roept de zure mevrouw, en wijst naar de ruimte voor haar voeten. Het paar in het halletje geeft nog geen sjoege. De zure dame staat op, en begint te soebatten. Even later worden er, onder luid gekakel, twee zware koffers op hun plaats gezet, en nemen de nieuwkomers plaats op de twee vrije stoelen aan de andere kant van het gangpad.

Al snel zitten beide echtparen geanimeerd te praten. Luid en duidelijk hoorbaar in de hele coupé. Normaal stoort mij dat niet, maar gezien het eerdere gedrag van de zure echtpaar, overweeg ik om er iets van te zeggen. Maar ja, ik zit achteraan in de coupé en ben behoorlijk klem gezet door mijn buurvrouw. Dan zie ik hoe de man die schuin achter de vrouw zit zich naar haar toe buigt, op de schouder tikt en naar het logo wijst.

De stilte die volgt is oorverdovend.

10 gedachten over “Stiltecoupé

 1. Grinnik. Dat mag ik wel! Overigens lijkt de trein waar ik elke morgen meer een volgepropte veewagon dus echt stil is het nooit. Maar toch; in een hoekje met mijn boekje bevalt het beter dan de file op de A9.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het lijkt me zo ongemakkelijk, een stiltecoupé. Je hoort alles van elkaar. Elke zucht, elke wind…

  Like

  • Vooral wanneer je er op gaat letten. Dat doe ik meestal niet. Omdat ik vaak alleen reis, eindig ik vaak in de stiltecoupé. Daar is vaak nog plaatst. 😉 Op de terugweg zatten collega en ik ook in de stiltecoupé. Her en der werden zachte gesprekken gevoerd. Dat hebben wij ook gedaan. Want we hadden niet door dat we in de stiltecoupé neergeplofd waren. Niemand die er moeilijk over deed. Niemand die er iets van zei.
   Maar wil ik mij ergeren, dan is in een stiltecoupé gaan zitten, de perfecte oplossing. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind stiltecoupé asociaal. Daarbij is het een vorm van apartheid. Nog even en er komen coupé’s waar je niet mag smartphonen (ben ik voor) of alleen voor vrouwen. Of coupé’s waar je meer moet betalen voor een een betere stoel. Soort promovenduscoupé. Oeps die is er al. Weg met de klassestrijd. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind dit lastig. Voor sommige mensen zijn alle geluiden teveel, en om die nu te verplichten eerste klas te reizen of met eigen vervoer te gaan…. Luide muziek, luid kwetterende tieners of huisvrouwen, zijn zaken die niet in een stilte coupé thuishoren. Zachtje telefoneren, zachtjes praten, ik vind dat dat moet kunnen. Helaas zijn de regels niet zo duidelijk (en schijnt er weinig handhaving te zijn vanuithet NS personeel) waardoor de zuurpruimenbekkies menen dat te moeten doen. Dat is jammer.

   Like

Reacties zijn gesloten.