Eén jaar geleden…

Na het openen van Facebook zie ik dat ik een herinnering heb. Nieuwsgierig als ik ben, open ik het bericht. De vakantie is goed begonnen. Mijn rug ligt dwars, lees ik. Ik deel deze herinnering met mijn vrienden en schrijf: Goh, als ik toen had geweten, wat er die vakantie allemaal nog meer ging gebeuren, zoals de ziekenhuisopname en aansluitend het overlijden van mam, had ik toen niet over een pijnlijke rug geklaagd. Perspectief verandert alles.

Wanneer ik het over mijn beslissing heb, om mijn baan aan de wilgen te hangen en het roer om te gooien, dan is het overlijden van mijn moeder de belangrijkste katalysator. Haar dood liet mij inzien dat later allang is begonnen. Liet mij beseffen dat je vaak pas achteraf inziet dat je het perfecte moment om te veranderen aan je voorbij hebt laten gaan. Op dat moment niet eens herkend hebt.

Met name de periode na haar overlijden maakte pijnlijk zichtbaar hoe goed ik de oorzaak voor mijn stress aan een verkeerde oorzaak had toegewezen. Aangezien ik over het algemeen fluitend naar mijn werk ging, want leuk werk en leuke collega’s, kon het niet anders dan dat de zorgtaken voor mijn moeder, waar ik zelden fluitend naar toe ging, al kwam op de terugweg de stoom regelmatig fluitend uit mijn oren, de stress veroorzaakte. Achteraf bezien een gevalletje Was sich neckt, das liebt sich, zoals onze Oosterburen zo mooi zeggen.

Eén jaar geleden, begon de eerste dag van mijn toekomst met een dwarsliggende rug. Het bleek een jaar dat ik, ondanks al het verdriet, frustratie, boosheid, en duizend andere emoties, dankzij de verkregen inzichten, ervaringen, en positieve mensen in mijn omgeving, niet had willen missen. Omdat met dit jaar, mijn toekomst is begonnen. 

9 gedachten over “Eén jaar geleden…

 1. Wauw, mooi geschreven, én ervaren. Zo gaat het vaak ja, eerst moet er iets ‘ergs’ gebeuren voordat je inziet dat verandering nodig is. Ja, bij mij was het ook het overlijden van mijn moeder dat van alles in gang zette, met als resultaat dat ik nu definitief (nou ja, niks is definitief natuurlijk) een boel stress achter me heb gelaten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bijzonder hé, hoe dingen in het leven kunnen lopen ………. en weet je het is maar goed dat je het niet wist toen, want dan had je misschien wel met een hele wijde boog om sommige problemen heen gelopen, terwijl je er juist van geleerd heb door er dwars door heen te gaan ………… zo kijk ik ook terug op mijn afgelopen jaar…….. het heeft veel gebracht, ook pijn, maar een geboorte (van jou en mijn nieuwe toekomst) kan niet zonder pijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Soms moet er iets (ergs) gebeuren om dat inzicht te krijgen en om te begrijpen dat er meer is dan de normale routine, die o zo veilig is. Het kost moed om daar uit te stappen en een nieuwe weg in te slaan en ik vind het heel erg knap dat je dat gedaan hebt.

  Like

  • Dank je. Soms twijfel ik wel eens aan de wijsheid van mijn stap.Toch weet ik dat dit de het beste is wat mij in lange tijd is overkomen. Ik geniet van mijn huidige status, en van de zoektocht.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.