Mijn iPhone is een watje …

… maar hij is gelukkig niet kapot. En daar was ik wel bang voor. Het ding (iPhone 5S) is dik drie jaar oud en daarmee in de huidige, vluchtige wereld, stokoud. Een fossiel. Zelfs refurbished is dit model haast niet meer te krijgen. Nou, dan weet je het wel.

Al een tijdje loopt de batterij bij buitengebruik (te) snel leeg. Met name wanneer ik aan de wandel ben, en foto’s maak. In eerste instantie gaf ik de schuld aan de app Runkeeper, die meende mij in de gaten te moeten houden. Aangezien ik momenteel toch niet kan hardlopen, heb ik die app verwijderd. Het bleek niet voldoende, dus staan de meeste apps nu zo ingesteld dat zij alleen iets doen wanneer ik op het wifi net zit.

Nog liep de batterij leeg

Logisch ook, wanneer je je telefoon, met de camera open, in je jaszak stopt. Dan blijft de camera bezig met scherpstellen en weet ik wat allemaal nog meer. Doel van deze actie was, dat de camera klaar was op het moment dat ik een spectaculaire vogel, vlinder of whatever zag. In ieder geval iets wat zo weer weg is. Maar ja, ook dan moet de camera eerst scherpstellen, dus de camera niet afsluiten bleek geen optie. Het blijkt wel een gewoonte die slecht af te leren is, maar het gaat steeds beter. Bovendien zorg ik dat de batterij goed opgeladen is voordat ik aan de wandel ga, en gebruik de optie Energiebesparingsmodus.

Donderdag ging ik aan de wandel

De batterij van mijn telefoon was volledig opgeladen. Na elke foto(serie) sloot ik de camera. Na ongeveer 2,5 kilometer wandelen liep ik voorbij de passantenhaven in Blerick. De zeemeeuwen zwermde uit. In grote groepen zeilde zij boven de Maas. Dat vroeg om een foto. Ik haalde mijn telefoon uit mijn jaszak, drukte op de homeknop, en het scherm bleef zwart. Koude vingers, dacht ik en blies mijn duimen warm. Het scherm bleef zwart. Pikzwart. Via de aan/uitknop kreeg ik heel even beeld. Het icoontje van een batterij met 1% energie.

Ik dacht, die is kapot

Want een telefoon, waarvan de batterij binnen drie kwartier van 100% naar 1% zakt, die is rijp voor de schroothoop. Met het vooruitzicht binnenkort een bak geld uit te moeten geven voor een nieuwe (al dan niet tweedehandse) telefoon, liep ik enigszins balend verder. Eenmaal thuis hing ik de telefoon aan de lifeline, hield mijn duim op de homeknop, vulde de vereiste wachtwoorden in en zag dat de batterij voor 87% gevuld was.

Google is my friend

Tijd om te google-en op de woorden iPhone batterij snel leeg. Wat blijkt. Mijn telefoon is een watje. Een iPhone kan niet tegen de kou. Wil graag warm gehouden worden. Sluit zich af bij vrieskou. Enerzijds ben ik blij dat er niets ernstigs aan de hand is. Maar eigenlijk is het diep triest dat een dusdanig duur apparaat niet tegen de kou kan. Stel ik ben in de winterse kou aan de wandel en val. Kan ik niet eens om hulp bellen.  Ben nu serieus aan het overwegen op een ander merk over te stappen.

24 gedachten over “Mijn iPhone is een watje …

 1. Oh, dan passen iPhone en ik perfect bij elkaar. Overigens heb ik voor snelle-wandelingen-met-risico-op-iets-leuks een klein compact digitaal cameraatje dat in mijn jaszak past.

  Geliked door 1 persoon

 2. Waardeloos maar bekend van accu’s doen er wel meer. Draag je foon de volgende wandeling naast een handwarmer of op een warmere plek. Wie weet helpt het. Alieexpress had voor mijn oude foon een hele goede accu.

  Geliked door 1 persoon

  • Gelukkig is het weer omgeslagen. Hoef ik nog even niet met koude handen in de buurt van een warm plekje voor telefoonopslag te komen. Mijn broekzak moet warm genoeg zijn. Misschien ga ik de telefoon wel gewoon in een sok of want stoppen.

   Like

 3. Ik heb zo’n oudje als reserve in de kast liggen.

  Raad jij aan om er een warm dekentje omheen te wikkelen?

  Overigens wel raar dat wij ons goed en warm aankleden voor winterse kou.
  Veel mensen zien een hun mobiel als het verlengde van hun persoonlijkheid. Altijd het mobieltje in de hand. Maar ook altijd het gezicht op het beeldscherm gericht.

  Je zou dan toch denken dat er speciale modieuze warmhoudovertrekjes zijn voor het mobiel zijn …..

  Warme groet,

  Like

 4. Soms is het toch niet te geloven dat die dure krengen maar zo kort meegaan. Na drie jaar is het gewoon over en uit en dan kun je weer honderden euro’s uitgeven aan een nieuwe.
  Ik heb sinds een half jaar een Motorola. Ik heb wel gekozen voor een groot exemplaar en ik ben er heel erg tevreden over. Zelf ben ik geen Samsung-mens als het om een smartphone gaat.

  Geliked door 1 persoon

  • I know. Daar ben ik al naar aan het kijken. Vind ze wel groot, en ze kunnen niet communiceren met mijn auto, waardoor ik daar iets met navigatie moet gaan doen.
   Ik kan ook gaan emigreren naar een warm land 😉

   Like

 5. De batterij/accu op zich wordt er in de loop der jaren ook nooit beter op. Onze ervaring is dat na 2 a 2,5 jaar gebruik, de batterij een stuk minder lang mee kan. Wanneer je nog niet veel geld voor een nieuwe telefoon uit wilt geven, is alleen een nieuwe batterij dan geen optie?

  Like

  • Daar heb ik ook over nagedacht maar besloten om geen geld uit te geven aan het oppimpen van dit exemplaar, maar dusdanig batterij zuinig er mee om te gaan zodat-ie nog een tijdje mee kan. Daarna komt er een exemplaar met meer geheugen en een betere camera.
   Bovendien verwacht ik dat het niet lang meer duurt of dit exemplaar kan de nieuwste versie van iOs niet meer aan. Verouderde (beveiligings)software voelt niet goed.

   Like

  • Dat bedoel ik. Ik had als vervanger de SE in gedachten, zelfde formaat, maar mijn provider biedt die al niet meer aan. De 6 gaat ook nog, maar daarna worden het hele dure koelkasten. NIet dat de andere grote merken nu zo goedkoop zijn..
   Terwijl ik dit schrijf realiseer ik mij ineens dat mijn huidige telefoon duurder was dan het chromebook waar ik meestal het net mee op ga. Eigenlijk te zot voor woorden.

   Geliked door 1 persoon

   • Een paar maanden geleden kreeg ik €100 korting op mijn nieuwe SE. Ze hadden er maar twee. Ik betaalde €275. Vond ik prima. En allerlei extra’s van Ziggo. Waar ik niks mee doe.

    Like

Reacties zijn gesloten.