Zitten werkgevers wel op open sollicitaties te wachten?

Nu ik naarstig op zoek ben naar werk, vliegen de adviezen mij om de oren. Eén van de meest gekregen adviezen is, om niet te wachten tot het bedrijf van mijn keuze een vacature heeft, maar mijn wens daar te werken middels een open sollicitatie kenbaar te maken. Ik kreeg dit advies tijdens beide sollicitatietrainingen die ik heb gevolgd, tijdens netwerkbijeenkomsten, en via de site van het UWV. Het toont ware belangstelling en wordt door directeuren en personeelsmanagers op prijs gesteld, werd mij verteld. Wanneer je uit zoveel hoeken hetzelfde advies krijgt, dan moet het wel goed zijn. Toch? Bovendien ben ik ooit, in het jaar stillekes, via een open sollicitatie aan een baan gekomen. 

Mijn ervaring in het hier en nu is helaas anders. Ik heb nu twee open sollicitaties de deur uit gedaan en heb op beide sollicitaties niets, noppes, nadah gehoord. Zelfs geen ontvangstbevestiging. Aangezien ik beide sollicitaties gemaild heb, is dat toch wel het minste wat ik had verwacht.

Tijdens de eerste week van radiostilte dacht ik, de ontvanger zal het druk hebben. Heeft misschien wel vakantie en geen afwezigheidswizard aangezet. Na een week of drie ging ik twijfelen. Heb ik wel het juiste email-adres gebruikt? Ja, het adres was correct. Heb ik de naam van de ontvanger verkeerd gespeld in de brief? Nee, de naam klopt met de naam op de website.

In beide gevallen heb ik een week of vier na het versturen van mijn brief per email alle hoop op zelfs maar een ontvangstbevestiging laten varen. Voor zover twee incidenten als maatgevend gezien kunnen worden, zit er voor mijn gevoel een discrepantie tussen advies en ervaring.

Vandaar mijn vraag aan alle werkgevers. Zit u / jij wel op open sollicitaties te wachten? Of gaat de voorkeur uit naar reageren op een vacature? Ik hoor het graag. Net als recente ervaringen van andere werkzoekenden wat open sollicitaties betreft. Positief en negatief.

14 gedachten over “Zitten werkgevers wel op open sollicitaties te wachten?

 1. O. maar zeker directeuren vergeten zoiets als reageren op een mail. Ik zou gewoon bellen. Trouwens, ik denk dat open sollicitaties zeker met een krappe arbeidsmarkt wel degelijk zin hebben. Als ze jou een geschikte kandidaat vinden, zullen ze geen vacature plaatsen voor hun open plek.

  Like

 2. Dat vind ik dus ronduit onbeleefd en slecht van die bedrijven! Mijn eerste reactie zou zijn dat ik daar niet eens zou willen werken. Maar na een tijdje zou ik toch aan de bel trekken. Even bellen en vragen waarom je geen reactie hebt gehad. Open sollicitaties vind ik een prima plan als het je écht om het bedrijf gaat. Lijkt mij dat ze je CV in een bestand doen en daarin gaan kijken zodra er een vacature is. Aan de andere kant: bij ons op het werk verwijderen we de e-mail en CV ivm de privacy. Geen idee of dat klopt eigenlijk. Je stuurt je gegevens toch zelf?

  Like

  • Ja, je stuurt je gegevens zelf, maar zodra er contact is geweest worden er afspraken gemaakt over de bewaartermijn. Nadat ik mij in Helmond uit de procedure terug had getrokken kreeg ik de melding dat mijn gegevens verwijderd zijn. Bij een detacheringsbureau worden mijn gegevens 6 maanden bewaard, bij het andere twee jaar.

   Like

 3. Je zult een reden hebben gehad toen je die open sollicitaties schreef; het moeten leuke banen zijn geweest bij leuke bedrijven, waar jij je graag voor wil inzetten. Natuurlijk is het niet netjes dat je nu van beide niets hoort, maar ik zou er toch nog eens achteraan bellen of mailen. Ze zullen ongetwijfeld hun – misschien wel heel legitieme – redenen hebben waarom ze zelfs geen ontvangstbevestiging hebben gestuurd, maar die weet jij niet zolang je niet nóg een keer aan de belt trekt. Doen dus!

  Geliked door 1 persoon

 4. HR afdelingen hebben het in deze periode van een krappe arbeidsmarkt extra druk, en dan sneuvelt de meest voor de hand liggende actie: namelijk jou een fatsoenlijke ontvangstbevestiging sturen. Maar een open sollicitatie zonder follow-up heeft geen zin. Jouw brief belandt op een stapel. Achteraan bellen is het meest handig en effectief. Tot slot: je kan je afvragen of je bij een bedrijf wil werken dat de tijd niet neemt om op jouw open sollicitatie te reageren.

  Like

  • Beide bedrijven hebben geen HR afdeling. De directeur krijgt dit er op zijn bordje bij. Vandaar dat ik toch een vervolgactie overweeg. Al voelt een actie-reactie-vervolgactie beter dan een actie-vervolgactie.
   In mijn tijd als leidinggevende van een HR afdeling (hogere werkloosheid dus nog drukker dan nu) was het gewoon not done een open sollicitatie te negeren. But the times, they’re changing..

   Like

 5. Het lijkt me ook wel ontmoedigend inderdaad als je zelfs niet even een reactie van ontvangst krijgt… Maar toch hoor je dat best vaak. LinkedIn schijnt een fijne manier te zijn om een baan te vinden. Een buurvrouw van mij had haar profiel eindelijk een keer bijgewerkt, en kreeg prompt een baan aangeboden. In zo’n geval komen ze naar jou toe : )

  Like

  • Ik werk mijn LinkedIn profiel met enige regelmaat bij. Alleen al vanwege dat effect. Dé werkgever is nog niet voorbij gekomen. Maar ik houd goede moed.

   Like

 6. Helemaal niet reageren is not done. Ik ontvang regelmatig open sollicitaties maar reageer altijd vaak dezelfde dag nog met een ontvangstbevestiging. Iemand in het ongewisse laten is een slechte PR voor je bedrijf. Wat vaak wat meer impact heeft is om ouderwets een brief te schrijven. Daar kunnen ze niet omheen. En ik ben van mening dat je wél open sollicitaties moet schrijven, inderdaad om je oprechte interesse te tonen. Je weet nooit. Voor hetzelfde geld is het een schot in de roos.

  Like

  • Daarom ga ik er ook gewoon mee verder. Maar het niets horen, op twee emails, naar twee verschillende bedrijven (wel in dezelfde branch) maakt onzeker. Zo van, ‘niet eens de moeite waard om op te reageren.’ Er een echte brief tegenaan gooien heb ik ook al overwogen. Ik zet deze op mijn to-do lijstje.
   Dank je wel!

   Geliked door 1 persoon

 7. Niet reageren is niet aardig/netjes en laat jou in het ongewisse. Maar of er daadwerkelijk niets mee wordt gedaan, dát weet je niet zolang je er niet achteraan belt/mailt of op de koffie gaat ;-).
  Nu wil ik niet zeggen dat je dat moet doen hoor. Maar wie weet heeft de lezer het wel ergens in een map opgeborgen, of op de stapel interessant/even onthouden gelegd.
  Bij een eventueel volgende sollicitatie kun je wél naar deze actie verwijzen en zo je motivatie onderstrepen, toch?
  Fijne donderdag vandaag!

  Like

  • Goeie tip. Ik zou inderdaad een vervolgactie kunnen uitzetten. Heb er gelijk een vervolgvraag aan gemaakt bij alle deelacties via SocialMedia!

   Like

Reacties zijn gesloten.