De twee systemen van het UWV; een recensie

Als ontvanger van een ww-uitkering heb ik (momenteel)  twee verplichtingen waar ik met enige regelmaat aan moet voldoen. Tussen de 1ste en 7de van elke maand moet ik mijn inkomen over de voorafgaande maand doorgeven, ook wanneer ik geen inkomen had. Daarnaast moet ik elke vier weken minimaal vier sollicitatieactiviteiten doorgeven. Voldoe ik niet aan één of beide verplichtingen, dan heeft dit consequenties voor mijn uitkering. So far, so good.

Het UWV maakt gebruik van twee verschillende omgevingen om bovenstaande te registreren. Het doorgeven van mijn inkomen doe ik via Mijn UWV en het zoeken naar vacatures en doorgeven van sollicitatieactiviteiten moet via Werkmap. Inloggen doe je in beide systemen met DigiD.

Mijn UWV is gekoppeld aan Mijn Overheid. Eén dag voordat ik met mijn inkomensopgaven aan de slag moet, krijg ik een mailtje van Mijn Overheid met de melding dat er een bericht van Mijn UWV in mijn berichtenbox op Mijn Overheid staat. In dat bericht staat te lezen dat ik aan het doorgeven van mijn inkomsten moet denken.

Na het doorgeven van mijn inkomsten (of in mijn geval bevestigen dat ik niets heb verdiend), krijg ik een mailtje van Mijn UWV dat mijn gegevens binnen tien werkdagen verwerkt worden. Zodra mijn gegevens verwerkt zijn krijg ik een mailtje van het UWV waarin staat dat mijn uitkering binnen 3 werkdagen op mijn rekening staat en dat de betaalspecificatie voor mij klaarstaat op Mijn Overheid.

Zowel Mijn UWV als Mijn Overheid zijn goed bereikbaar. Inloggen is geen probleem. Mocht een van de systemen een keertje uit de lucht zijn, dan krijg je een duidelijke melding. Ik persoonlijk vind met name het eerste mailtje en het bericht bij Mijn Overheid wat overkill (de 1ste van de maand is de 1ste van de maand), maar ik kan mij voorstellen dat het voor de iets chaotischere medemens een welkom signaal is. Over dit onderdeel van de ‘verplichtingen registratie’ hoor je mij ook niet klagen.

De Werkmap is een ander verhaal. Hier moet ik zijn om in de nationale vacaturebank te kijken en om mijn sollicitatieactiviteiten door te geven. Vier activiteiten per vier weken, stelt de wet, Die vier weken zijn niet gelijk aan vier kalenderweken. Een seintje dat de periode bijna is verlopen, krijg je niet. Het systeem zelf werkt verder prima, maar het inloggen is een crime. Niet vanwege het gebruik van mijn DigiD. Zowel gebruikersnaam als wachtwoord ken ik uit mijn hoofd. Het probleem begint vaak al van te voren.

Vrijdag heb ik drie (!) activiteiten verricht. ‘s-Morgens had ik een Walk&Talk, tussen de middag heb ik een open sollicitatie verstuurd (wel meteen reactie gekregen) en aan het eind van de middag ben ik naar een Meet2Match geweest. 

Zoveel activiteit vraagt om registratie. Ik ga naar de site van het UWV, doe een schietgebedje, kies voor Werkmap en krijg de melding, u bent niet geautoriseerd. Na het verversen van de pagina leverde dezelfde actie de melding uw sessie is verlopen op. Als semi-ICT-er weet ik dat er een zekere kracht in herhaling zit. Ik ververs de pagina nogmaals en krijg de melding dat er wat problemen zijn. Sluit uw browser en probeer het over enkele minuten nogmaals. Mocht het probleem zich nog voordoen, neem dan contact op met uw beheerder.

Het schietgebedje had duidelijk niet geholpen. Na het sluiten van de browser kreeg ik alle drie de meldingen nogmaals voorgeschoteld. Na een half uur proberen was ik het zat, verwijderde de browsergeschiedenis en log uit en weer in. Na nog viermaal de melding uw sessie is verlopen te hebben genegeerd, kwam ik eindelijk uit de ‘inlog-loop’  en kon ik mijn activiteiten registreren.

Je zal maar geen gevoel voor computers hebben, en na een half uur tevergeefs proberen in te loggen de moed opgeven, om de volgende dag tegen hetzelfde probleem aan te lopen. Dan kan het zomaar gebeuren, dat je te laat bent met in registreren van je activiteiten. Dan kan je alleen maar hopen dat het systeem gedurende jouw vier weken een paar dagen echt uit de lucht is geweest zodat je een paar dagen extra de tijd krijgt om activiteiten te registreren. Moet het je tijdens die extra dagen wel lukken om in te loggen.

Die twee verschillende systemen waar je als uitkeringsgerechtigde mee te maken krijgt, dat kan ik als semi-ICT-er nog wel begrijpen. Het verschil in communicatie rondom de verplichtingen, maar vooral het verschil in gebruiksgemak, daar snap ik echt niets van. Kan dit niets anders, UWV? #durftevragen

Edit 9 augustus 2019: Ondertussen heeft De Werkmap een upgrade gekregen. Sindsdien lukt inloggen bijna altijd in één keer.

17 gedachten over “De twee systemen van het UWV; een recensie

 1. Loskomen van jezelf

  een zoektocht naar werk
  en de daaraan
  verbonden zin van het korte leven

  niet aan iedereen is zo’n talent gegeven
  die zich op die kronkelige weg begeven

  velen blijven als vliegen
  aan de zelf
  opgehangen vliegenvanger kleven

  Dit is eigenlijk een reactie op de introductie van jouw ‘ Welkom’, Rianne.
  Lenjef

  Like

 2. Ik kan me helemaal voorstellen dat niet iedereen dit systemen snapt. Om gek van te worden. En inderdaad; het kan best grote gevolgen hebben als het niet lukt. Moet niet mogen, vind ik.

  Like

 3. De ouderen onder ons trekken die computerisering van onze maatschappij niet. Mijn schoonmoeder van 83 wordt soms wanhopig als ze iets moet doen achter haar computer.
  Ik ben zelf gelukkig niet werkloos. Moet er niet aan denken om in de klauwen van zo’n logge organisatie als het UWV te vallen!

  Like

  • Het ene systeem werkt niet zo best, maar verder heb ik weinig last van het UWV. Dat komt misschien nog, maar voor nu heb ik niet te klagen.

   Like

 4. Wat een perfecte beschrijving van een moeizame situatie. Ik ben blij dat ik uit mijn werkzame periode ben. Maar ze zullen hier ongetwijfeld meer mensen mee treffen. En dan, zou je zeggen, is het toch een kwestie van tijd. Daarna moet er een beter systeem te hanteren zijn.

  Like

  • Ik lees hier in een reactie dat het al 10 jaar zo is. Denk dus niet dat de ontwikkelaar het nu, naar aaneldiing van mijn blog, gaat oplossen.Maar wellicht doe ik hem/haar te kort. Dat zou zo maar kunnen.

   Like

 5. Je zou haast denken dat DUO en UWV iets met dezelfde ict leverancier hebben. Tis inderdaad een gruwel dat je niet je abonnement kunt opzeggen en lid worden van een andere uitkeringsbeheerder.

  Geliked door 1 persoon

 6. Nav van jouw blog maar even snel ingelogd en voor de afloop van de serie mijn activiteiten ingevuld.
  Deze problemen met werk.nl spelen al meer dan 10 jaar. Om te huilen hoe weinig er verbeterd is gedurende die tijd. Ooit was ik op een FNV bijeenkomst hierover en het hele punt is, dat je geen alternatief hebt, zoals in de commerciele wereld. Dat ga je wel ergens anders ‘shoppen’, op een gebruikersvriendelijker site. En moet het UWV zijn site wel verbeteren. Maar ja…wat kunnen we als pressiemiddel gebruiken. Gaan staken?

  Geliked door 1 persoon

  • Helaas. Zij hebben een sterker middel in handen. Uitkering stoppen. En daar zitten we ook niet op te wachten.
   Dat het al een tijdje aan de gang is, weet ik. Dat het al zo lang niet lekker loopt, is een openbaring. Zo jammer.

   Like

  • Via Twitter een reactie gekregen dat naar het UWV gaan middels de incognito-modus (browser -instelling) dat je dan op minder problemen zou moeten stuiten. Ik heb een prinstcreen van het volledige berichtje aan het artikel toegevoegd.

   Like

   • Ben inmiddels ook al een tijdje in gesprek met JV van de webcare :-). Privé navigatie al uitgeprobeerd in Firefox en Brave, ook mobiel. Nog traditioneel nog met DigiD app is de werkmap te bereiken: ‘uw sessie is verlopen’, dan redirect naar homepage. Mogelijk is de tijdsmeting in een loop geraakt. Normaal heb je 15 minuten ‘zonder activiteit’ tot je eruit wordt gegooid. Ik ga wat verder graven of ik daar iets over kan vinden. Jij ook succes 🙂

    Like

    • Ik zit regelmatig in de tijdloop. De privé sessie nog niet geprobeerd. Van de weekend lag de hele site eruit.
     Het blijft behelpen 😉

     Like

Reacties zijn gesloten.