Walk & Talk: Natuurlijk netwerken

De ene Walk & Talk is de andere niet. Het ene onderwerp spreekt mij meer aan dan het andere. Daarnaast kan het gebeuren dat een interessant onderwerp door de spreker niet goed over de bühne wordt gebracht. Dit keer wist ik dat ik mij geen zorgen hoefde te maken. Het thema van de Walk & Talk van deze maand Natuurlijk netwerken sprak mij meteen aan, en van de gastspreekster, Jannine van der Naald, trainer/coach bij Talent en Werk, weet ik dat zij een verhaal neer kan zetten.

Ondanks een grote opkomst, en daarmee een volle zaal, lukte het Jannine iedereen bij haar verhaal te betrekken. De vragen die zij ons stelde, de opdracht die zij ons gaf, maakte dat een groot deel van de aanwezigen nadacht, en ook nu nog nadenkt, over het onderwerp netwerken en met name het etaleren van onze sterke kanten. Iets wat voor de meeste van de aanwezige, vallend in de categorie ‘generatie X’, niet natuurlijk komt. Zoals Jannine zei, ‘Hebben wij niet allemaal een moeder die vooral de mindere punten haarfijn weet te duiden?’ Een beetje generaliserend invullen, maar wel heel herkenbaar.

Nadenken over je sterke punten dus. Over de dingen waar je blij van wordt. Goed in bent. Passie voor hebt. Checken bij vrienden, bekenden en zelfs onbekenden, of zij die sterke punten, passie en talenten herkennen. Misschien zelfs toevoegingen hebben. Zodat je valse bescheidenheid los (kunt) laten. Weten wie je bent. Een soort netwerken voorafgaand aan het netwerken. Oh zo belangrijk want, ook dat heeft Jannine goed gezien, solliciteren is een eenzaam en frustrerend proces.

Het zoeken van passende vacatures valt niet mee. Vaak wordt je oog getrokken door vacatures voor functies waarvan je weet dat je ze leuk vindt, en dat je er geknipt voor bent. Maar je mist net die ene opleiding of dat kleine stukje ervaring. Zeker na een x-aantal afwijzingen zijn die kleine onvolmaaktheden in je kennis en kunde een reden om niet te solliciteren. Want waarom een halve dag bezig zijn met het schrijven van een brief wanneer je toch niet voor 100% voldoet. Terwijl, zou je wel schrijven, en je aanwezige kwaliteiten, kennis en kunde vol vertrouwen voor het sollicitatie-voetlicht brengen, die negatieve uitkomst zeker niet vaststaat.

Het moge duidelijk zijn. Ik werd dit keer niet teleurgesteld. Het was een goede bijeenkomst met prima tips. Binnenkort ga ik samen met een mede-werkzoekende, aan ons LinkedIn profiel en CV werken. Omdat een ander vaak beter ziet dan jijzelf, waar je kracht ligt. Is het alleen nog zaak het inzicht van die ander te (h)erkennen. Ook niet het makkelijkste proces ter wereld, as we all know. Maar samen komen we er wel.

 

2 gedachten over “Walk & Talk: Natuurlijk netwerken

  1. Soms herken je je sterke punten niet omdat je ze als vanzelfsprekend beschouwt. Dat had ik zelf toen ik laatst op een rijtje moest zetten wat mijn functie nou precies inhoud. Ineens dacht ik ‘Wow! Ik ben eigenlijk best goed, zeg!”

    Geliked door 1 persoon

    • Zoiets ja. Nu ik wat meer tijd heb gehad om tot mijzelf te komen, verbaas ik mij erover dat ze mij hebben laten gaan [engelsmilie]

      Like

Reacties zijn gesloten.