Toet & Co: Orchidee

‘Kijk, kijk, kijk dan toch!’ Rozi’s stem schalt door de kamer.  Plat op zijn gat zit hij op de vensterbank naar buiten te kijken. Toet en Moeltje laten het puzzeltje waar zij mee bezig zijn het puzzeltje en rennen de kamer door. Via de stoel die onder het raam staat, klimmen zij op de vensterbank. Duwend en trekkend, om als eerste bij Rozi te komen, schieten zij over de vensterbank. Diverse planten en foto’s, die op de vensterbank staan, worden verschoven. ‘Passen jullie op met die orchid…’, begin ik en zie de hoge pot wankelen. Drie paar knuffelpootjes maken een grijpbeweging naar de pot, maar het mag niet baten. Met een rotklap valt de orchidee op de grond. Achter de bank. Uit het zicht.

Even is het stil. Dan wijzen de heren de schuldige aan.

‘Als jij ons niet geroepen had, Rozi….’

‘Als jij niet zo lomp had gedaan, Moeltje….’

‘As joe mai not geduwd had Toet…’

Ik kom dichterbij om de schade op te nemen.

‘De pot doet het nog…’

‘D’r ligt maar één bloemetje los…’

‘Joe vindt dis plents not eens mooi…’

De Boysz hebben gelijk. De pot is nog heel. Er is maar een bloem afgevallen, en die was toch al uitgedroogd. Ik vind orchideeën niet echt mooi. Maar ja, het is een erfstuk. Een herinnering aan de groene vingers van Mam. Aan de vensterbank van Mam.  Ik zet de pot terug op de vensterbank.

‘Is det wais?, vraagt Moeltje. ‘Wie plee hier a lot.’

‘DAN DOEN JULLIE MAAR EENS EEN BEETJE VOORZICHTIG MET ANDERMANS SPULLEN,’ brul ik.

Drie paar knuffels kijken mij schuldbewust aan. Beloven beterschap. Lopen rustig over de vensterbank. Zijn voorzichtig met mijn spullen.  Gaan lief samen puzzelen. Praten zachtjes. Zijn voorbeeldig. 

En ik… Ik geniet. Voor zolang als het duurt.

¤¤¤¤¤¤¤Ξ¤¤¤¤¤¤¤

Toet is een Cliniclown-muisje met een eigen willetje, Rozifantje is een creatie van Appelig (en daarmee one-of-a-kind) en Moeltje is lang geleden in het koffertje van Zoon mee naar Nederland gekomen en verblijft hier min of meer illegaal.

6 gedachten over “Toet & Co: Orchidee

  1. Pingback: #13 Schrijfuitdaging – Schaap Schrijft

Reacties zijn gesloten.