Mijn werk-zoek-proces

Nu ik ruim vier maanden werkloos ben, en ruim zeven maanden van mijn vrijheid geniet, merk ik dat die vrijheid wat begint te knellen. Nee, ik verveel mij niet. Verre van. Toch voel ik dat het tijd wordt dat ik terug het werkproces in ga. Dat gevoel maakt dat ik mijn werk-zoek-proces de laatste weken geïntensiveerd heb. Het criterium, ‘de functie moet aansluiten bij mijn omscholingstraject’ is niet langer het allerbelangrijkste. Vandaar dat ik ook weer solliciteer op ICT en HR-functies. Op werk waar ik blij van word, waar ik goed in ben.

In eerste instantie zocht ik dus heel selectief naar vacatures. Binnen de vacaturebank van het UWV had ik een paar zoekopdrachten aangemaakt die precies aansloten bij mijn gedroomde droombaan, inclusief opleidingsniveau, uren en reisafstand. Het moge duidelijk zijn dat, ondanks twee tot drie ‘droombaan-sollicitaties’ per maand, deze strategie geen vruchten heeft afgeworpen.  Vandaar dat ik een paar weken geleden mijn specifieke zoekopdrachten heb vervangen door een algemene zoekopdracht.

Deze algemene zoekopdracht ziet er als volgt uit. De rest van de filters heb ik leeg gelaten.           

 • Reisafstand: 75 km vanaf Venlo
 • Opleidingsniveau: MBO/HBO
 • Uren: 20-32 uur

Naast deze verruiming van de zoekopdracht, ben ik ook intensiever aan het zoeken. Elke werkdag, aan het begin van de avond, log ik in op werk.nl en laat mijn zoekopdracht draaien. Daarna sorteer ik alle vacatures op ‘laatst toegevoegd’. Dan begint het zoekproces pas echt. Langzaam scroll ik door pagina na pagina aan vacatures. Vacatures die op basis van functiebenaming interessant ogen, bekijk ik nauwkeurig. Past de functieomschrijving bij mijn, in het verleden opgedane kennis, kunde en vaardigheden, of bij de opleiding die ik volg. Zijn er geen belastende omstandigheden (denk hierbij bijvoorbeeld aan 20 uur per week, verdeeld over 5 werkdagen, met een reisafstand van 68 km, zonder reiskostenvergoeding), dan maak ik bladwijzer op de bladwijzerbalk aan. Zodra ik bij vacatures met de datering 2 dagen geleden aankom, stop ik met zoeken.  Omdat mijn doelstelling nog steeds is dat ik blij moet worden van de beschreven functie, wisselt de vacature oogst per dag.

Ben ik klaar met het doorlopen van de nieuwe vacatures op werk.nl zit mijn werk er voor die dag op. De volgende morgen neem ik alle gevonden vacatures nogmaals door. Soms valt een vacature bij een tweede keer lezen toch tegen. Zit er toch een catch in, verwijder ik de vacature. De overblijvende vacatures sorteer ik op volgorde van aantrekkelijkheid.

Hierna is het tijd om te solliciteren. In principe schrijf ik één brief per dag. Iets met voor mijzelf het overzicht bewaren. Bovendien, ook al gaat het schrijven van een motivatiebrief mij steeds makkelijker af, het is toch wel even heel geconcentreerd bezig zijn.

Is mijn sollicitatie de deur uit, mag ik voor de rest van de dag, tot ongeveer de klok van 7 uur, vergeten dat ik werkloos ben. (Behalve wanneer ik Facebook, LinkedIn, of in mijn mailbox een interessante vacature voorbij zie komen. Dat wordt een extra bladwijzer.) Zodra de tweede aflevering van Dokter Pol begint, log ik in op werken.nl, en begint het proces van voren af aan. Het is nog geen volledige dagtaak, maar het begint er steeds meer op te lijken. 😉

18 gedachten over “Mijn werk-zoek-proces

  • Yup. betreft enkele reis. Moet het wel op een fileloos traject zijn, want ik trek ook een grens bij 1 uur reizen. Maar dat kan ik niet opgeven.
   Ik zou wel minder willen, maar in de buurt vind ik zelden echt leuke vacatures.

   Like

 1. Dat doe je goed. Ik vind overigens 75 km nog best heel ver, hoor. Heb een tijd 35 km gedaan en dat ging me flink de keel uit hangen.

  Like

  • Als het zo ver weg is, moet het wel een keileuke, supertoffe functie zijn. Dat dan weer wel.
   De laatste vijf jaar was het iets van 30 km. In het verleden zowel 50 als 70 km van mijn werk afgewoond. Veel getreind in die tijd.

   Like

 2. Ik ben zeker 10 jaar aan het solliciteren geweest en had zo mijn eigen sites waar ik geschikte vacatures op vond……. en ja, solliciteren kan een dag taak zijn.

  Like

  • Ik begin nu door te krijgen welke sites ik moet vermijden. Dus als ik via linken daar terecht kom, laat ik de vacature de vacature. Teveel onduidelijkheden, te vage sollicitatieprocedure.

   Geliked door 1 persoon

 3. Herkenbaar die zoekopdrachten en van werk zoeken je werk maken. Regelmaat in je voor anderen ‘vrije’ leven.

  Like

  • Regelmaat en een behoorlijke tijdsintvestering. Voor een goed doel, maar toch. Er wordt door anderen wel eens licht tegenaan gekeken (al werk ik dat zelf ook in de hand 😉 )

   Like

 4. Ik ben een pro geworden in werk zoeken, aangezien ik dit jaar in jaar uit moest doen aangezien ze geen vaste contracten gaven. Voor nu al ruim 5 jaar werkzaam waar ik nu zit en super blij, ook dat ik het werkzoek proces niet meer in hoef. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 5. Kun je mooi weer wennen met die zoekregelmaat. Het zal toch wel even wennen zijn om na zoveel vrijheid weer aan de slag te moeten. Hoop dat je snel iets naar je zin en wensen vindt! Succes maar weer!

  Like

 6. Rond m’n 42ste heb ik voor het laatst werk gezocht en had dat binnen een week. M’n lijstje was iets anders. Ik wilde werk op loop of fietsafstand. Dus binnen 10km. Werd zelfs 3km, wat ik regelmatig liep. Ik deed het op m’n gebruikelijke manier, via een regionaal uitzendbureau. Als je eerst maar eens bij een bedrijf binnen bent, dan kunnen ze beter kennis met je maken en kan je daar doorstromen. Dat laatste gebeurde na een jaar. Het bedrijf nam me in dienst (zonder uitzendbeurau was me dat nooit gelukt), maar de baan veranderde. Het topografische project (dat ik heerlijk autonoom kon doen) was klaar en ik mocht een interne helpdesk nieuw leven in blazen. Werd daar na een jaar malende van. Ik kon alles, maar mocht nix. De baas was blij met de sterk verbeterde helpdesk (alleen de telefoon werd vaker/sneller opgnomen) en ik nam maar weer eens ontslag. Kan er slecht tegen dat ik teveel afhankelijk ben van anderen. Wat dat beterft was ik liever bij het uitzendbureau gebleven, dan sta je wat naast de organisatie. Maar het echte probleem was dat ik geen werk nodig heb en dan krijg je meer noten op je zang. 😉

  Sterkte met je zoektocht!

  Like

  • Dat had ik tijdens mijn vorige zoektocht. Na een jaartjejob hoppen via het uitzendbureau, uiteindelijk bij mijn laatste werkgever terechtgekomen en daar 17 jaar blijven hangen. Toen was het genoeg.

   Like

Reacties zijn gesloten.