Laat mij grijs worden…

Een paar weken geleden ging ik naar de winkel en kocht breigaren. Vol enthousiasme maakte ik een proeflapje. Op basis van het proeflapje berekende ik dat ik 120 steken nodig had voor de boord van een trui van 50 cm breed. 120 steken was best proppen op de naalden. Dat had de eerste waarschuwing moeten zijn.

Bezig met de laatste pen van de boord, nam ik even de tijd om deze te meten. Ik kwam uit op zestig plus centimeter. Trok ik de boord uit? Neehhh… Zonde van mijn werk. Wel besloot ik om de trui net zo breed te maken als de boord en geen steken bij te maken.

Gestaag breide ik door. Nog 55 centimeter rechts averechts, en toen nogmaals 5 centimeter boord. Inderdaad, ik ben van de simpele truien. Gewoon vier rechthoeken die aan elkaar worden gezet.

Gisterenavond was het eerste pand klaar. Van de pennen af. Tijd om goed te meten. De lap bleek 75+ centimeter breed te zijn. Breder dan dat-ie lang was. Zelfs in de tijd dat ik 10 plus kilo’s zwaarder was, had ik niet zoveel stof nodig.

Ik deed wat ik al veel eerder had moeten doen. Ik trok het voorpand (of achterpand) uit en sloeg aan het herberekenen. Dadelijk begin ik aan poging 2. Met nog slechts 80 steken. Had ik dat meteen gedaan, was ik nu halverwege het tweede pand geweest.

Grijs is het nieuwe blond. De hoogste tijd dat ik grijs word. Pfff.

16 gedachten over “Laat mij grijs worden…

 1. Hoezo: grijs is het nieuwe blond? Is dat niet ongelooflijk discriminerend naar blonde mensen? Pas maar op: daar komen straks vast demonstraties en rellen van door blonde, grijze en vooral grijsblonde mensen!

  Maar uiteraard weer een hartelijke groet van Jo.

  Like

  • Het is een stereotype wat ver over datum is … Zal hem nooit richting iemand met blond haar gebruiken maar in deze verbastering vind ik hem te leuk om niet op mijzelf van toepassing te laten zijn.

   Like

 2. Hoe herkenbaar! Ik ben wat grijzer (en wijzer?) dan jij, dus ik haal nu eerder uit, al bij de eerste twijfel. Ben een ‘shrug’ aan het haken en volgens mij kan dat niet mis gaan… De centimeters in de breedte kloppen nog, nu dus stug doorhaken tot ook de lengte klopt en dan moet het gewoon passen. Toch?

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind het nog steeds leuk…. Ik weet ook weer waarom ik er ooit mee gestopt ben. In mijn hoofd en kast is slechts ruimte voor een paar kledingstukken. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Ach, troost je, hier spreekt een vrouw met ervaring (vroeger blond geweest, al jarenlang grijs): ook grijs kun je nog hele domme dingen uithalen! En: het doel was toch om onszelf bezig te houden tot het post-coronatijdperk? Dat lukt aardig zo ;-).

  Like

  • Vandaar dat grijs het nieuwe blond schijnt te zijn.

   Het houd mij van de straat en als dit geen geen hergebruik van materialen is, weet ik het ook niet meer.

   Like

 4. Ik brei geen kleding (meer) zodat ik nooit voor vervelende verrassingen achteraf kom te staan. Ik hou het bij omslagdoeken, dekentjes, bedspreien, sjaals en kussens.

  Like

  • Die vier lappen truien van mij zouden moeten lukken .. als ik niet te eigenwijs ben..
   Nu met 2/3 van de steken twijfel ik weer over de breedte. Gelukkig kan ik bij te smal altijd een smal stukje er tussen zetten zonder dat het hinderlijk wordt.

   Like

 5. Oh, wat erg dat het helemaal opnieuw moet. Het gaat natuurlijk ook om het ‘proces’ maar dit is waarom ik zo’n hekel heb aan breien. Bij mij gaat het ook nooit naar wens.

  Like

 6. Maar je maakt in elk geval een proeflapje. Daar ben ik te lui voor, dus mij overkomt regelmatig hetzelfde. En uithalen ben ik ook te lui voor, dus ik brei vaan voor de “zak van Max”

  Like

  • Dat vind ik dan weer zonde. Te groot of te klein, meestal draag ik het een tijdje, laat het dan stof happen en neem dan afscheid. Zo zonde.

   Like

Reacties zijn gesloten.