Zomer en winter

De afgelopen paar dagen heb ik mijn balkon deels zomer klaar gemaakt. Ik heb afscheid genomen van alle planten die de winter niet hebben overleefd. De dadel heeft nieuwe aarde gekregen, de wilg een grotere pot. En de kast, de boekenkast die ik kocht toen ik het ouderlijk huis verliet, is leeg. Na vier jaar, zonder bescherming tegen weer en wind, buiten te hebben gestaan beginnen onderdelen los te raken, en planken door te buigen. Als Zoon zich beter aan een planning houdt dan ik, wordt de kast volgende week afgebroken en de planken afgevoerd. Iets wat met name het bankje voldoende schuifruimte oplevert om per seizoen met de zon of de schaduw mee te reizen.

Hoewel de kast nog in de weg staat, staat het bankje nu richting het zuiden en daarmee vanaf een uur of elf pal in de zon. Het schijnt slechts veertien graden te zijn en de wind maakt het koud, maar op mijn balkon is het warmer en het briesje welkom. Hoewel de wilgentakken getooid zijn met lentefris groen, verkeerd mijn balkon in standje zomer. Maar dan zonder parasol.

Ik zit op het bankje; lees en puf. Eerst moest mijn trui eraan geloven, daarna mijn sokken. Uiteindelijk heb ik mijn jogging vervangen voor een kort, zeer zomers exemplaar. Mijn blote voeten liggen op mijn t-shirt. De zon brandt op mijn gezicht, armen en benen. De balkondeur staat open; de verwarming is uit.

Dan komt Zoon naar buiten. Hij draagt warme sokken, zijn dikste jogging en een trui. Bij het zien van mijn luchtige kleding schiet hij in de lach en legt een ijskoude hand op mijn arm. Het lukt het elektrische kacheltje op zijn kamer niet om zijn slaapkamer ver genoeg op te warmen zodat ook zijn handen warm zijn.

Mijn huis. 85m2 groot en ingeklemd tussen zomer en winter.

11 gedachten over “Zomer en winter

 1. Heerlijk! En wat heb jij toch een vrolijk balkon. Hier was het in de tuin net zo: eerst trui uit, toen sokken uit en voor het eerst ‘buitengaats’ (wandeling naar het strand met de hond) ZONDER muts en handschoenen. Whoehoeee!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een super weer Vanmiddag mijn rieten strandstoel neergezet en heerlijk gelezen , het was warm maar ik heb mijn schoenen en sokken aangehouden en alleen mijn vest uitgedaan. De wind was best koud
  Vandaag record voor de zonnepanelen met 30 kilowatt
  De buurman heeft gisteren geholpen het saharastof af te spoelen
  We hebben in de hal een infrarood paneel en dat is inderdaad mooie stralingswarmte

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook hier is het weggekropen in een hoekje van het balkon nét te doen. Maar ik vind het nog steeds zo enorm koud buiten! Bizar gewoon. Misschien wel omdat we geen winter hebben gehad. Als het -10 is geweest ben je blij met 12 graden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: